Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Drielanden
WC Drielanden Triasplein 98
3845 GD HARDERWIJK

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Drielanden úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Typisch een wijngaard, deel 2

Typisch een wijngaard, deel 2

typisch.jpgDroomt u ook wel eens van een bezoek aan een typische wijngaard op een zonovergoten stuk landbouwgrond vol druivenplanten, waaraan dikke trossen druiven groeien. Om ze daarna lekker te proeven in de plaatselijke wijnkelder!? Maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als een ‘typische’ wijngaard? Zoals u in deel 1 al heeft kunnen lezen zijn er veel verschillende soorten wijngaarden die door invloed van het klimaat, de bodemgesteldheid en de ligging enorm verschillen qua uiterlijk en de manier waarop de druivenplanten worden verbouwd. En dat allemaal om de perfecte wijn te produceren. Misschien is dat wel het enige ‘typische’ van een wijngaard, want iedere wijnboer zal altijd streven naar het perfecte resultaat!

Parkwijngaard

Soms worden wijngaarden aangelegd voor de sier: om er doorheen te wandelen en te genieten van de mooiste druivenplanten. Deze niet-commerciële wijngaarden of wijntuinen zijn bedoeld als inrichting van een park. Voorbeelden vindt u bijvoorbeeld in Praag, de Vinicni Altan wijntuin of in Potsdam (Duitsland), de Sanssouci.

Stadswijngaard

Midden in een stad, tussen de bedrijfspanden, trams en mensen, zult u niet snel een wijngaard verwachten. Toch zijn er, zelfs in Nederland, een aantal wijngaarden te vinden als een verborgen oase tussen het rumoer van een stad. De hoge bebouwing en dichte bevolking creëren een beschutting tegen de wind en veroorzaken een hogere temperatuur dan op het platteland, waardoor een druivenplant zich prima op z’n gemak voelt. Een bezoekje aan zo’n stadswijngaard is zeker uniek te noemen en de moeite waard! Voorbeelden zijn de Haagse stadswijngaard ‘Hof van Delfland’ en de Amsterdamse stadswijngaard ‘Wijn van Bret’.

Tuinwijngaard

Bebouwing, schuttingen en berging vormen een beschutte tuin die een zekere bescherming biedt tegen de wind en de temperatuur kan er hoog oplopen. Ideale omstandigheden voor een druivenplant. Misschien heeft u zelf wel een geschikt stukje grond om uw eigen wijngaard te starten en de mooiste druiven te telen voor een heerlijke wijn. Van slechts 1 kg druiven is al een fles wijn te maken. Het is wel enorm belangrijk om te weten wat de grondsoort van dit stukje tuin is, hoe diep het bodemwater staat, hoeveel voeding er in de grond zit en hoe hoog de zuurgraad (pH) is, zodat de juiste onderstam gekozen kan worden. Daarna kunt u een druivensoort kiezen, passend bij de soort wijn die u zou willen maken. Het is niet makkelijk om een redelijke kwaliteit wijn te produceren, maar een wijngaard in uw eigen tuin geeft in ieder geval wel dat heerlijke vakantiegevoel.

Château wijngaard

chateau.jpgEen château of een kasteelwijngaard is waarschijnlijk de meest klassieke versie van een wijngaard. De meeste châteaux in Frankrijk produceren hun eigen wijn. Hetzij voor verkoop of voor eigen gebruik en voor gasten.

Château Hautes Terres

Château Hautes Terres is eigendom van de familie Cazade en ligt in het kleine dorpje St. Léger de Vignague, midden in de wijngaarden van Bordeaux. Dit kleine dorp ligt op nog geen 5 km afstand van het allerkleinste Franse dorpje Castelmoron-d’Albret, een bezoek waard wanneer u in de buurt bent. Het landgoed wordt voor het eerst in de boeken genoemd in 1831. In de meest recente geschiedenis wordt het château in 1945 aangekocht door de familie Lambert, wier dochter Gilberte het landgoed erft. Zij trouwt in 1960 met René Cazade en samen breiden zij het landgoed uit tot een oppervlakte van 115 hectare. Allereerst als gemengd bedrijf, wat toentertijd heel gewoon was, maar sinds de 70er jaren wordt het château alleen nog maar omringd door wijngaarden. Gilberte en René en momenteel ook hun zoon Philippe, hebben veel geïnvesteerd in de wijngaarden waardoor ze bekend staan als een onafhankelijke wijnboer die goede kwaliteitswijnen maakt. Zo goed zelfs, dat de drie Michelinsterren kok Joël Robuchon, een grootheid in de Franse gastronomie, Château Hautes Terres per glas verkoopt in zijn restaurant in Parijs.

-> Klik hier voor onze wijnen

Noordelijke wijngaard

Druiven hebben veel zon en warmte nodig om goed te kunnen rijpen. De 51e noordelijke breedtegraad is ongeveer de grens waar grootschalige commerciële wijnbouw mogelijk is. Daarna worden er nog weinig wijngaarden aangelegd, omdat het er te koel is.

Wijngaard kassen

kassen.jpgIn een kas kan men de meest ideale omstandigheden creëren die een druif nodig heeft om te kunnen rijpen. Een wijngaard onder glas. Deze kunt u vooral in noordelijke landen vinden, zoals ook in Nederland. De druivenplanten staan in de volle grond en krijgen water en mineralen via wortelbesproeiïng. Vaak staan ze op worteldoek, zodat er nauwelijks onkruid groeit. In de kas wordt als het ware het klimaat uitgeschakeld en zijn schimmels of plagen veel makkelijker te beheersen. Dat resulteert in een hele zuivere wijn. Doordat de druiven zo verwend worden in een kas kunt u zich afvragen of het mogelijk is op deze manier nog “authentieke” wijnen te produceren. De beste kwaliteit wijn wordt gehaald uit rijpe druiven die net niet overrijp zijn. Dan bevat de druif voldoende suiker, zijn de zuren afgenomen en is vooral de 'aromatische rijpheid' verzekerd. Doordat in een kas een ideaal klimaat wordt gecreëerd kan de wijnboer dit zeer nauwkeurig reguleren.

Afgelegen wijngaard

Gorge.jpgWijnboeren zijn niet bang voor een uitdaging. Daarom kunt u ook wijngaarden vinden op zeer afgelegen plekken, waar met succes druiven geteeld worden en door de extreme locatie unieke wijnen geproduceerd worden. Een mooi voorbeeld hiervan is Columbia Gorge in de staat Washington in de Verenigde Staten. De 1200 meter diepe kloof werd uitgesleten door de machtige Columbia, de rivier met het grootste debiet op het westelijke halfrond die uitmondt in de Grote Oceaan.

Wetenschappelijke wijngaard

infuus.jpgIn het streven naar kwaliteitswijn is onderzoek van groot belang. Bij diverse wijnbouwfaculteiten en een aantal universiteiten zijn wetenschappelijke wijngaarden aangelegd voor onderzoek. Hier onderzoeken oenologen in opleiding de biochemische aspecten van wijnbereiding, zoals het telen van druiven en vinificatie.

Wijngaard infuus

In gebieden waar weinig neerslag valt en het niet mogelijk is voor de wortels van een druivenplant om uit grote diepte water te halen, moet een wijnboer soms creatief zijn om druiventeelt mogelijk te maken. De wijngaarden krijgen dan een irrigatiesysteem. Archeologen hebben ontdekt dat irrigatie al ruim 2600 jaar geleden op grote schaal in wijngaarden werd toegepast. In veel klassieke wijnlanden wordt natuurlijke neerslag gezien als de enige bron van water om zo de typische kenmerken van het gebied te waarborgen en is het kunstmatig toedienen van water zelfs verboden. Ze zijn bang dat irrigatie zorgt voor hogere rendementen dan bij natuurlijke neerslag met als gevolg dat de kwaliteit van de wijn zal afnemen.

Wilde wijngaard

Niet iedere wijngaard bestaat uit rijen met netjes opgebonden wijnranken die keurig gesnoeid worden. In sommige wijngaarden krijgt de natuur zijn vrije beloop. De druivenplanten groeien laag bij de grond voor beschutting tegen de wind en kunnen zo optimaal profiteren van de warmte die de bodem vasthoudt. Door de grote hoeveelheid bladeren kan er ook meer ochtendnevel worden opgevangen.

Nieuwe wijngaard

‘Vrijheid’ en ‘innovatie’; dat zijn de sleutelwoorden voor jonge, nieuwe wijngaarden. Wijnboeren van deze nieuwe wijngaarden hoeven zich niet te houden aan eeuwenlange tradities, gewoontes en wetgevingen. Door te experimenteren en rekening te houden met de voordelen van de locatie en door te onderzoeken welke druivenrassen het beste bij een bepaald gebied passen, hebben deze wijnboeren bij het starten van een nieuwe wijngaard alle vrijheid om met de nieuwste technieken moderne en energieke wijnen te produceren.

Ventisquero Yelcho - Casablanca Valley, Chili

In Chili zijn twee soorten wijnhuizen te vinden. Degene die zich al decennia met wijnbouw bezighouden en de nieuwe, recent opgezette, generatie. Viña Ventisquero behoort tot deze laatste categorie en produceert volgens de laatste technieken wijn door gebruik te maken van de modernste middelen. Viña Ventisquero startte als ambitieus project van Gonzalo Vial. Eigenaar van Agrosuper, het grootste levensmiddelenconcern van Chili. De winery werd gebouwd in Maipo Valley en daaromheen werden de eerste wijngaarden aangeplant, kort daarop gevolgd door wijngaarden in Casablanca Valley en Apalta Valley. In 2001 kwam de eerste jaargang op de markt. Vanaf het allereerste begin stond respect voor de natuurlijke omgeving centraal. Er wordt op een milieuvriendelijke manier gewerkt, door onder andere het watergebruik sterk te beperken, CO2 uitstoot van het transport te compenseren en de natuurlijke omgeving bij nieuwe aanplant zoveel mogelijk in tact te laten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een certificering door "Sustainable wine of Chile" voor alle wijngaarden. Ventisquero is het eerste Chileense wijnhuis wat daarin geslaagd is. Inmiddels heeft Ventisquero wijngaarden aangeplant in 7 verschillende wijngebieden te weten: Maipo, Casablanca, Apalta, Lolol, Leyda, Peralillo en Huasco (Atacama). Er worden dan ook geen druiven gekocht. Alle wijnen worden geproduceerd met eigen druiven.

-> Klik hier voor onze wijnen

Aangeklede wijngaard

ingepakt.jpgNiet alleen mensen zijn dol op druiven, vogels ook. De meest gebruikte methode om de druiven te beschermen is door middel van het spannen van netten over de druivenplanten om zo een barrière te creëren tegen de vogels maar ook tegen wespen en ander ongedierte die de druiven zouden kunnen aantasten. Zo worden de druiven een beetje extra geholpen om tot volle rijping te komen.